Tuesday, March 19, 2019

Hari kedua pakai serum

Sebenarnya Qir tak sabar nak lalui fasa ini. Sebabnya kandungan serum dermagslah yang paling banyak boleh membantu merawat kulit.

Sebelum pakai, Qir dah cek semua kandungan dia. Macam biasa memang ada baja untuk fungal acne.

Mula-mula rasa cuak, sebab tahu mesti berjimba fungal acne kat dahi nanti. Tapi sebab nak tengok dan nak rasa sendiri apa yang akan jadi. Qir tekad nak pakai jugak.

Ini kandungan intensive brightening serum;

Deionized water, caprylic/capric triglyceride, (and) ceramide3 (and) cholesterol, glycerin, sodium pca (and) sodium lactate (and) arginine (and) aspartic acid (and) glycerin, proline (and) threonine (and) isoleucine, histidine (and) phenynlalanine, phenethyl (and) caprylyl glycol, propylene glycol, peg-40 hydrogenated castor oil, Allantoin, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, sodium citrate, hydrogenated lecithin, disodium edta, garcinia mangostana extract and fragrance.

Nampak tak ada segala jenis akhiran ~ate. Ni semua baja fungal acne.

Tapi terpaksa kentalkan hati pakai jugak.

Hari pertama dan kedua pakai, emang tak ku sangkal lagi. Mencanak naik atas dahi. Padahal sebelum tu dah kecut dahh.

Sudahlah esoknya qir ada program. Nak jumpa ramai orang. Memang down sekejap, marahkan diri sendiri sebab ambil risiko tu.

Lepas saja 1 jam tak silap, qir basug muka semula. Buat carian google apa paling pantas. Macam-macam suggestions.

Ada satu video dari Indonesia, dia sarankan pakai syampoo nizoral yang ada kandungan Ketoconazole. Bahan ni adalah bahan anti kulat. Berkesan membunuh kulat pada kulit. Kata youtuber tu lagi. Boleh saja guna apa-apa cream yang ada kandungan berakhir ~zole.

Kat rumah takda syampoo tu, yang ada ubat kulat, tina kare. Qir cek kandungan dia. Ya ada kandungan clorimazole, tulis lagi anti-fungal.

Terus saja sapu nipis kat dahi atas fungal Acne tu. Dalam 5 minit macam tu Wir basuh. Sebb takut juga. Tak pernah letak kat muka. Lagipon cream tu tak tulis pon untuk kulit muka.

Lepas je basuh terus sapu madu, bawak tidur sampai esok.

Paginya bangkit, tengok fungal acne tadi dah kecut, Alhamdulillah syukur. Konfiden balik nk jumpa orang ramai.

Ini adalah pandnagan dan pengalaman qir. Kalau ada yng cuba buat ni, tapi kesan buruk lain yang mendatang, jangan salahkan qir ya.

Lain orang lain kesan.

Seeloknya dapatkan nasihat dari beauty consultant dermags masing2.

Sebab diorang kalau tak pasti, terus direct tanya dr. Mariani sendiri.

No comments:

Post a Comment